تفضیلی شناور
تفضیلی شناور یکی از امکانات منحصر به فرد نرم افزار حسابداری آنلاین کلیک است که امکان ارتباط یک تفضیلی با چند حساب معین را می دهد. تفضیلی به معنای تفکیک یک حساب به چند زیر مجموعه به منظور استخراج گزارشات دقیقتر است. اما با تفکیک و جداسازی حسابها به مسائل جدیدی بر میخوریم، بویژه وقتی که یک تفضیلی با چند معین مختلف درگیر باشد. مثلاً شخصی به نام “آقای رضوی” ممکن است جز بدهکاران، بستانکاران، کارمندان و … باشد و با چند مرکز هزینه یا چندین پروژه همزمان یا غیر همزمان درگیر باشد. در اینجا برای ادامه مسیر معرفی حسابها بر سر یک دو راهی قرار میگیریم:
الف) تفضیلی در ادامهی حسابهای کل و معین تعریف شود.
در این حالت به یک حساب تفضیلی (مثلاً یک شخص)، چندین کد اختصاص داده میشود که این امر گزارشگیری کلی از مانده حساب و عملکرد تفضیلی را به شدت دشوار میکند. از طرفی کدینگ حسابداری به شدت شلوغ شده و باعث سردرگمی خواهد شد. مثلاً وقتی به شخصی کالا میفروشیم، ذیل حساب “حسابهای دریافتنی” نام شخص را “آقای رضوی-مشتری” ثبت میکنیم حال ممکن است از این شخص خرید هم داشته باشیم؛ بنابراین ذیل حساب “حسابهای پرداختنی” نام شخص را “آقای رضوی-تامین کننده” تعریف میکنیم. حال اگر شرکت پیمانکاری باشد و این شخص در چند پروژه درگیر باشد، در این حالت هم باید چندین حساب تفضیلی تعریف کنیم مثلاً “آقای رضوی-پروژه گلستان”، “آقای رضوی-پروژه ارغوان” و … حال اگر بخواهیم از کل مانده حساب “آقای رضوی” به صورت سرجمع یا به تفکیک پروژه گزارش تهیه کنیم قطعا با مشکل مواجه خواهیم شد.
ب) تفضیلی در یک ساختار جدا از حسابها تعریف شود.
در این حالت فارغ از اینکه چه عملیاتی انجام شده (اعم از خرید، فروش و …) و چه حسابهایی با آن درگیر هستند به هر حساب تفضیلی تنها یک کد اختصاص داده می شود. لذا به این نوع تفضیلی، تفضیلی واحد، تفضیلی یکتا یا تفضیلی یونیک (unique) گفته میشود. از طرفی چون تفضیلی یونیک همزمان با چندین حساب در ارتباط است به آن تفضیلی شناور نیز گفته میشود. برخلاف مثال قبلی، در این حالت فقط یک حساب تفضیلی با عنوان “آقای رضوی” در شاخه اشخاص تعریف نموده و در هنگام ثبت سند حسابداری در مقابل حساب مربوطه از این کد تفضیلی استفاده مینماییم. در این حالت گزارش مانده و گردش حساب به سادگی قابل دریافت است.
در مجموع؛ همانطور که بیان شد تفضیلی شناور یا تفضیلی یونیک برای حل مشکلی که در مفهوم تفضیلی سنتی وجود داشته ابداع شده است. این ابتکار در سیستم حسابداری تحت وب کلیک به این صورت میباشد که در تعریف حساب معین امکان دسترسی به تمام گروههای حسابهای تفضیلی را میتوان داشت. به عنوان مثال آقای رضوی که در گروه حسابهای تفضیلی مشتریان (اشخاص حقوقی) میباشد، میتواند با معینهای بدهکاران تجاری، بستانکاران تجاری، اسناد دریافتنی و اسناد پرداختنی و … ارتباط داشته باشد. بدین منظور ابتدا باید گروه حسابهای تفضیلی را ایجاد کرده باشید.
مهم !
حسابهای معین وسرگروههای حساب تفضیلی به صورت پیشفرض در سیستم تعریف شدهاند.
از زیرسیستم حسابداری
> اطلاعات
> حسابهای تفضیلی
را انتخاب میکنیم. در ابتدا وارد تب درخت میشویم. سرگروه حسابهای تفضیلی پرکاربرد مثل بانکها، صندوقها، اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی و هزینهها، به صورت پیش فرض تعبیه شدهاند کافیست نام تفضیلی موردنظر را در گروه مربوطه بنویسید. برای ارتباط حساب تفضیلی با حساب معین از زیرسیستم حسابداری
> اطلاعات
> حسابهای معین
را انتخاب میکنیم. در ابتدا تب درخت عنوان گروه حسابها را مشاهده میکنید با کلیک بر روی علامتی که در قسمت راست عنوان گروه تعبیه شده عنوان کل آن مجموعه را مشاهده میکنید و به همین صورت بعد از آن عنوان حساب معین را مشاهده مینمائید. برای ارتباط حساب معین با سرگروههای حسابهای تفضیلی تب فهرست را کلیک میکنید. عنوان حساب معین مورد نظر را فیلتر نموده و برروی آن کلیک میکنید.
وارد حساب معین شده و تیک مربوط به گزینه تفضیلی اول دارد را علامت زده تا عناوین حساب تفضیلی نمایش داده شوند. عنوان(های) حساب تفضیلی مورد نظر را تیک زده و تایید مینمائید.
تفصیلی شناور در نرم افزار حسابداری آنلاین کلیک دارای امکانات و مزایای زیر می باشد :
- شناور نمودن پرسنل،طرف حسابها، شرکا، حساب های بانکی، صندوق، تنخواه، انبارها و …
- مشاهده تفصیلی های مربوط به یک حساب معین
- امکان مشاهده حساب های معین متصل به یک تفصیلی
- گزارش های گردش و مانده از یک تفصیلی زیر مجموعه یک حساب معین
- گزارش های گردش و مانده از یک حساب تفصیلی به صورت تجمیعی بدون توجه به حساب معین
- مشاهده تراز دو و چهار ستونی به صورت تجمیعی و یا به تفکیک
- مقایسه تفصیلی ها با یکدیگر
- مشاهده گردش و مانده یک حساب معین بدون در نظر گرفتن تفصیلی های مرتبط